
Ideahan moisessa Slope Doublerissa on se, että subisignaali monotetaan yhteen johtimeen, syötetetään se vasemman kanavan sisääntuloon ja vasen ulostulo kytketään takaisin oikeaan sisääntuloon. Oikeasta ulostulosta signaali jaetaan taas kahteen johtimeen ja viedään vahvistimille. Kaksi kertaa 12 dB/oct suotimen läpi kuljettuaan on lopputulos tietysti 24 dB/oct.
Ajattelin myös mitata lopputuloksen, ettei homma jäisi pelkästään teoriaksi.
Tarvitsin mittaukseen:
- Itsetehdyn mittauslevyn, johon oli tehty terssin välein 0 dB:n tasolla (eli maksimaalisella CD:lle menevällä tasolla) siniaaltosignaalia. Raitoja tuli siis 31 kpl välilä 20 Hz - 20 kHz.
- DVD-soitin soittamaan levyä labraolosuhteissa
- Digitaaliskooppi tarkalla yleismittarilla
- Aktiivijakosuodin, johon oli kytketty em. itsetehty Slope Doupler. Onneksi minulla sattui olemaan vielä samanlainen Precision Powerin aktiivijakari hyllyssä, eikä autoa tarvinnut purkaa mittausta varten...
- Virtalähde syöttämään aktiivijakarille 12 V:n jännitettä labraolosuhteita varten.
- Läppäri, johon oli tehty Excelillä taulukko tulosten kirjausta varten.
- Paljon tarkkaa näpertämistä ja hyvät hermot

Ensimmäinen kierros: Levy soimaan, aktiivijakarin jakotaajuus minimiin ja raita kerrallaan taajuudet läpi ja aina lähtöpuolelta jännitteen mittaus. Lähtötaso säädettiin siten, että 20 Hz:llä taso oli 2 V. Jakotaajuuden yläpuolella taso alkoi luonnollisesti tippua 12 dB/oct.
Toinen kierros: Muuten sama mittaus, mutta Slope Doubler väliin ja uudet tulokset. Jakotaajuuden yläpuolella tason tippuminen siis 24 dB/oct.
Mitattu jännite piti luonnollisesti muuttaa dB-asteikolle, joten siihen käytettiin tietysti tuttua kaavaa:

Tämän jälkeen jännitearvot syötettiin Exceliin ja kaava laski vastaavat dB-arvot. Tässä siis tuloksen ilman Slope Doubleria:

Ja tässä Slope Doublerin kanssa:

Sitten vähän grafiikkapuolta, eli molemmista dB-arvoista piirrettiin käyrä, sininen on pelkkä jakari ja punainen on jakari Slope Doublerin kanssa:

Minusta käyristä tuli aika hienot. Mittauksesta kannattaa huomata, että -3 dB:n piste, joka yleensä mielletään jakotaajuudeksi, putosi melkein 10 Hz:ä, kun Slope Doubler kytkettiin väliin. Saas nähdä mikä vaikutus sillä on ääneen...
Tässäpä vielä skoopin näyttämää, eli kuvassa näkyy aaltomuoto, taso ja käytetty mittaustaajuus:

Tässä koko labralaitteisto kokonaisuudessaan. Käppyräkin näkyy vähän tietokoneen ruudulta.

Itse olen aika tyytyväinen käppyrään, jakojyrkkyys on silmin nähden jyrkempi ja jakotaajuuskin putosi mukavasti alaspäin minimiasennossa. Lähipäivinä saan laitteen ehkä paikalleen autoon, joten ääntäkin pääsee vertailemaan.
Slope Doublerissa on myös yksi erittäin mukava lisäominaisuus, joka paljastunee viimeistään SpeedPartysssä, jos saan laitteen siihen mennessä lopullisesti nippuun...
