Kaimahan se tuossa jo vastasi, mutta lisään vielä vähän vaikka en kyllä varmastikaan lukeudu niihin enemmän perehtyneihin.
EF objektiivit on suunniteltu täysikennoisiin kameroihin ja nykyiset normaalikuluttajan digijärkkärit eivät sitä ole(luulisin että ammatti rungot ovat kuitenkin), mutta osaavat ns. croppata tuon EF objektiivin tuottaman kuvan kameran kennolle vaikka se ei täysi kokoinen olekaan. Puhutaan ns. croppi kertoimesta, joka on esim canonin halppis järkkäreissä 1.6.
EF-S objektiivit ovat jo valmiiksi suunniteltu tähän kuluttaja digijärkkäri luokkaan eli ne eivät sitten käy enää niihin täysikennoisiin kameroihin.
Yleensähän sitten merkistä toiseen ei nämä objektiivit käy laisinkaan, kun valmistajat eivät paljon huutele spekseistään ja sitten tulee yleensä vastaan nämä kiinnitystavat.
SItten täysin eriluku on vielä nämä kolmannen osapuolen valmistamat (tamron, tokina yms.) objektiivit. Niissä kannattaa yleensä olla tarkka siitä mihin runkoon niitä tökkäilee, kun voi olla että objektiivi on tehty jollekin kameralle ja vaikka uudempien kameroiden spekseissä luvataan kameran hyväksyvän vanhojen mallien linssejä, mutta muiden valmistamat eivät välttämättä kuitenkaan käy johtuen juuri tuosta kameran ja objektiivin speksien määrittelimistä signaloinneista yms. asioista kun ainahan ne alkuperäiset valmistajat jotain muuttavat ihan kiusaksi. Objektiivi voi toimia mutta ei 100%:sti.
Eli ehkä putkien käymisestä lyhyestä on todettava että todennäköisesti ne ei käy, mutta jos tuuri on kohdallaan ja puhutaan samasta merkista(kamera ja putki) niin saattavat jopa käydäkin.
Tuohon "paremmuus" kysymykseen on aika hankala vastata. Minä otin kameraa hankkiessani huomioon kameran istuvuuden käteen, lisätarvikkeet (saatavuus hinta) ja itse rungon hinnan.
Käytetyn kameran ostossa kannattaa vain varmistua että runko ei ole kasteltu ja että kuvia ei nyt niin älyttömän paljon ole otettu. Ihka uusissa järkkäreissä on eräs ominaisuus mitä vanhat eivät anna. Nopeus, vaikka se sekunti tai kaksi siinä paperilla kirjoitusnopeudessa tai käynnistymisessä ei näytä juuri miltään, mutta kuvatessa sillä on oikeasti merkitystä.
Yleisesti luulen että ominaisuudet ja käyttö on valtamerkeillä samaa tasoa, mutta ennen ostoa olisi ihan hyvä pitää kameraa ihan kädessä ja testata miten se istuupi kuinka valikot toimivat. Johtavia merkkejä taitaa olla tällä hetkellä Nikon, Canon ja Sony.
Uusia taitaa saada siihen alle 1000 euron panostuksella (muistikortteineen, objektiiveineen yms. ) Käytettyjä varmasti alle viiden sadan, mutta se on kuule ihan loputon suo rahan menolle tuo kuvaus, jos siitä innostuu. Kunnon objektiivit ne sitten maksavat ja kun eihän se yksi linssi riitä kuitenkaan ja salamakin pitäs olla ja kaukolaukasin ja kunnon laukku ja tallennustilaa on aina liien vähän ja jalusta pitää olla jne....
Siinäpä sitä alkuun
