Morjenttes..

Painetta !!!

Moderator: Moderaattorit

Post Reply
User avatar
nko
Noviisi
Posts: 9
Joined: Mon Sep 26, 2005 23:12
Location: Bonehill

Morjenttes..

Post by nko »

No eksyin tänne jostain ja huomasin että täällä saattaa ollakkin asiantuntevaa väkeä.. voin kysellä täällä paljonkin mikäli saan vastauksia eikä minuun hirveästi hermostuta kun olen näinkin aloittelija vaiheessa. Jos vaikka alottaisi pienehköllä kysymyksellä että näkee onko täällä keskustelua.
Kaverilla on SPL Pro-F tietääkseni.. se on sellainen aaltokuviota se kalvo. Se on pistetty n.65 litran koteloon ja se on mielestäni liian suuri. Vai onko? noinkin halpa kun tuo elementti on, niin ei oikein tahdo parametrejä mistään löytyä. Niin että mikäs olis teidän mielestä sopiva koko tuollaiselle halppikselle? Ja tietääkseni ei ole kovin vaikea homma pienentää koteloa? Kiitos jo näin etukäteen. :)
No tää nyt on vaa tällänen..
User avatar
Webmastaah
Kunniajäsen
Posts: 1197
Joined: Fri Aug 29, 2003 11:39

Vs: Morjenttes..

Post by Webmastaah »

Tervetuloa foorumille! On tainnut tuo kyseinen malli poistua myynnistä, kun ei siitä tosiaan mitään tietoa tahdo löytyä. Onneksi on sentään ehtymätön arkistoidun tiedon lähde, eli tämä meidän foorumi :>

Tällaisen vastauksen löysin itse kirjoittamanani, kyseessä on kymppituumainen SPL Pro F-sarjalainen, postauksen päivämäärä 27.12.2003:
SPL Pro F-10 mallille suositellaan 15-30 litran suljettua koteloa tai 25-35 litran refleksikoteloa, joten jos kyseessä on tuo malli niin ollaan jo vähän yläkantissa... SPL:llä tosin taitaa olla useampiakin malleja tuota kymppituumaista, saattaa olla eri vaatimukset niillä.

Yleensä ottaen 45 litraa on kyllä aika paljon kymppituumaiselle, moni 15" subikin toimii pienemmässä. Eipä silti, koteloa on muuten HUOMATTAVASTI helpompi pienentää kuin suurentaa, eli kokeilemalla löydät varmaan sopivan tilavuuden.

Aloittele vaikka tuosta 45:stä litrasta jos se ei vie liikaa tilaan kontista ja tunge koteloon kakkosnelosen pätkiä, tiiliä tai muuta kiinteää tavaraa vähän kerrassaan niin saat kotelon tilavuutta pienennettyä sopivasti ja kuuntele välillä ääntä. Nämä siis tietysti vain testauksen ajan, ei ole kovin mukavaa jos jarruttaessa tiilet tulevat kartiosta läpi. Kakkosnelosen tietysti saat ruuvattuakin kiinni koteloon sisäpintaan jos alkaa kuullostaa sopivalta. Samalla saat vähän lisäjäykkyyttä koteloon.

Muista myös laittaa vanua koteloon, ja sen määrälläkin voit hienosäätää soundia. Kotelon tulee olla mahdollisimman tiivis ja tukeva, äläkä edes harkitse mitään lastulevyviritelmiä, reilusti vaan MDF:ää tai vaneria. Kotelon suuntauskin vaikuttaa huomattavasti ääneen, eli pyörittele kotoloa kontissa ja testaa välillä.

Jakotaajuus kannattaa myös kuunnella tarkkaan (luultavasti paras säätö löytyy 40-60 Hz:n väliltä ja kaikenlaiset "Mega-Hyper-Super-Bass" korostimet pois mankasta, samoin kuin mankan normaali bassosäätö nollille, mieluusti jopa miinuksen puolelle. Joissain laitteissa se säätää jopa noin 100 Hz:n taajuuksia ja plussan puolelle säädettynä tuloksena on järkyttävä kumina... Itse en ole vielä kuullut yhtään autoa joka soisi subin kanssa hyvin jos bassokorostuksia on käytetty. Jos "paukkua" tarvitsee subipuolelle enemmän, niin vahvistimen herkkyysruuvista kääntämällä saa koko subialueen tasoa nostettua.
Eli jos kyseessä on 10":n elementti, niin olisi aikas lailla liian suuri kotelo kyseessä, mutta jos kyseessä on vaikka 15":n (Onkos F-sarjassa moista?), niin ei välttämättä enää kovin kaukana olla. Laadukkaat elementit toimivat yleensä melko pienissä koteloissa, halpiksissa saattaa joutua vähän tinkimään konttitilasta kotelon takia ;)

Eli pienentäminen on helppoa, kunhan muistaa ettei lähde ajelemaan kotelossa olevien tiiliskivien tai kakkosnelosten kanssa, vaan testaa niillä sopivan kotelokoon ja pienentää sitten kotelon sopivaksi. Pienennys onnistuu helposti esim. sirkkelillä, eli ohjuria vasten voi lyhentää valmiiksi kasattuakin koteloa tarvittavan määrän. Tämä onnistuu pyörittämällä koteloa ja leikkaamalla yksi kylki kerrallaan auki kunnes kotelon päätylevy ja kylkien jämät putovat pakettina pois, sitten vaan uusi päätylevy liimalla ja ruuveilla kiinni. Muista poistaa leikkauskohdasta ruuvit, ettei terää keljuttaisi niin kovasti...
Mitään ennoo ottanut!
User avatar
SecondWave
Jäsen
Posts: 609
Joined: Fri Sep 12, 2003 07:45
Location: Joensuu
Contact:

Vs: Morjenttes..

Post by SecondWave »

MITÄ!!!! Epäilikö joku ettei meidän palstalla olisi keskustelua.. ??? ;) no tuo virhe annetaan anteeksi kun lehui aktiivisia foorumilaisia asiansatunteviksi :D

eiku tervetuloa foorumille ja vastauksiahan tähän jo tulikin. Itse uutena muutamalle foorumille menneenä ensimmäiseen kysymykseen vastattiin että "käytä hakua" heh... noh eipä tullu minusta niiden foorumien vakkaria...

teretulemasta vaan kirjoituksia kehiin...
-pepa the postmaster a.k.a petri pakarinen-
User avatar
nko
Noviisi
Posts: 9
Joined: Mon Sep 26, 2005 23:12
Location: Bonehill

Vs: Morjenttes..

Post by nko »

No täälläpä ollaan jalomielisiä uutta jengiä kohtaan.. ihan hyvä vaa ja kiitosta. Kyllähän mie teitä tulen varmaan tyhmillä (yksinkertaisilla) kysymyksillä riivaamaan jonkin aikaa. Omaa autoa ei ole. Ensi kesänä tulee ja siihen menessä on opittava yhtä sun toista autohifistä. Onhan tässä vielä aikaa :)

Mutta asiaan. Siis tänne palstallehan mie löysinkin ku laitoin googleen jotain vastaavaa:"SPL Pro-F" tai jotain.. huomasin ja luin tarkkaan tuon kyseisen artikkelin johon google minut linkinä heitti. Unohdin sanoa että kyseinen subi on 12''. Se oli kyllä aika amatöörivirhe alkaa kyselemään kotelolle sopivaa tilavuutta kun ei kerro edes kokoa, mutta sattuu sitä paremmissakin piireissä. :)

Eli siis. Kaverilla on sen 12'' siellä 65 litran pöntössä ja vaikken parametrejä tiedäkkään, niin uskoisin (tuon 10'' juttua luettuani) että siihen kuuluisi olla vähän pienenpi pönttö. Ajattelin sitä alkaa rassaamaan, ihan vaan että saan harjoitusta ennen ku alan omia vehkeitä ronkkimaan sitten kesällä.. :D Jos pienennän pönttöä sahaten, niin voiko sitä levyä käyttää uudestaan mikä oli ennenki taka levynä? Ettei tarvi ostaa kokonaan uutta levyä. Sitä kun ei tietääkseni myydä kun neliön levyissä.

Ja kiitos vielä siitä että jaksatte vastailla, vaikka ikää onkin vasta vaivaiset 17v. Nonih.. nyt tietysti loppu vastaamiset siihen paikkaan :D
No tää nyt on vaa tällänen..
User avatar
Webmastaah
Kunniajäsen
Posts: 1197
Joined: Fri Aug 29, 2003 11:39

Vs: Morjenttes..

Post by Webmastaah »

Eipä täällä tosiaan ole tarkoitus syrjiä ketään ikään tahi muuhunkaan vedoten :D

Tosiaan voi olla vähän iso 12":lle tuo kotelo. Pienentele vähän kerrassaan noilla em. apuvälineillä koteloa (Ja muista kuunnella eri kappaleilla. Saattaa toinen kappale olla aivan hirveä eri kotelokoolla, vaikka joku biisi soisikin hyvin).

Takalevyä voi kyllä käyttää uudestaan, mutta se vaatii kyllä aika tarkkaa sirkkelikättä, että saa sahattua sivuseinien jämät täsmälleen liimauksen kohdalta niin, ettei takalevy ohene. Veikkaisinmpa kuitenkin, että lähellä sinunkin asuinpaikkaa on Joensuun Palavaneria vastaava firma, joka leikkaa edukkaasti mittatilauspaloja vanerista ja MDF:stä. Säästää huomattavasti hermoja, kun ei tarvitse käyttää samaa levyä uudestaan eikä ainakaan kyseisessä paikassa tarvitse maksaa kuin ostamansa levyn pinta-ala (Ja levyt ovat todella edullisia!) Hukkapaloista ei siis tarvitse huolehtia.

Samaten kannattaa miettiä kotelon rakaennusainetta. Jos alkuperäinen kotelo on huonosti kasattu, liian ohuesta materiaalista tai tehty lastulevystä, kannattaa samalla leikata koko koteloon oikeankokoiset levyt vanerista tai jopa MDF:stä ja tehdä juurimutineen uusi kotelo. Samalla saa vähän harjoitusta puutöihin ja saa varmasti sen kokoisen ja näköisen kuin haluaa.
Mitään ennoo ottanut!
User avatar
nko
Noviisi
Posts: 9
Joined: Mon Sep 26, 2005 23:12
Location: Bonehill

Vs: Morjenttes..

Post by nko »

No se on hyvä ettei surjintää löydy. :) Niin.. täällä imatralla kun itse opiskelen ja kaveri asuu kotipaikkakunnallani luumäellä ni aika tiukassa on molemmissa paikoissa nuo levyt. Nimittäin täällä Imatralla kävin kyselemässä joltain vaneriliikkeeltä mdf levyä, ni sanoivat ettei sieltä saa ostettua kun neliön. Tai siis se on pienin pala. Suostuivat kyllä tekemään miulle minkälaisen kotelon itsehaluaisin, mutta siitä voi jo päätellä jos se myyjä sanoi siinä tovin ruparteltuani että yhden reijän (upotusreijän) tekemisestäkin ottavat jo 20e. Eikä ole mikään puppujuttu. Siellä maksaa miun mielestä vähän ylihintaa ne kamat. Halvemmallakin pitäis saada kun tuo kaveri ei oikein jaksais santsata kovinkaan paljoa siihen paskaansa. :D eli mahd. halvalla pitäis päästä tällä kertaa. Olisihan se tietysti aina parempi kun saisi uutta levyä.
Mutta pitää katella jos vaikka tuolta Lappeenrannasta jostain saisi halvemmalla kun täältä Imatran Vaneriliikkeestä.
No tää nyt on vaa tällänen..
User avatar
Webmastaah
Kunniajäsen
Posts: 1197
Joined: Fri Aug 29, 2003 11:39

Vs: Morjenttes..

Post by Webmastaah »

Ottaiskohan nuo minut tuonne tekemään noita reikiä, vois ajella sen jälkeen leveällä Mersulla :P

Kahdelläkympillä saa melkeinpä koko kotelon levyt, joten tuntuvat hivenen kiskovan tuossa liikkeessä. Pistosahalla tehtynä tuon voisi vielä kynsin hampain hyväksyä, mutta kun he sen todennäköisesti tekevät jyrsimellä minuutissa, niin vähän on yläkantissa tuo hinta. Eli porakoneella aloitusreikä halutun asennusaukon kohdalle, sitten jyrsimen ohjurista säädetään reiän säteelle sopiva mitta ja yksi pyöräytys jyrsimellä. Täydellisen pyöreä elementinreikä!

Kannattaa tosiaan vähän kilpailuttaa liikkeitä (Joskin myös sahausjälkeä ja mittatarkkuutta. Muuten saattaa kotelo pitää kuin seula...)
Mitään ennoo ottanut!
User avatar
nko
Noviisi
Posts: 9
Joined: Mon Sep 26, 2005 23:12
Location: Bonehill

Vs: Morjenttes..

Post by nko »

No sitähän miekin että ei se voi noin kallis. Sitten oli itse levyn hintoja. 21mm MDF levy oli 30e/neliö.. aika kallista.. pitää toivoa vaan että löytyy niitä liikkeitä jotta voi kilpailuttaa.. :)
No tää nyt on vaa tällänen..
Post Reply